fbpx

Door klimaatveranderingen krijgt Nederland steeds vaker te maken met hevige neerslag. Zo was afgelopen maand de natste februarimaand sinds het begin van de weermetingen in 1901 (Parool, 2020). Vanwege leidingen en daken die de hoeveelheid regen niet meer aankunnen ontstaan er overstromingen en lekkages in woningen. Bij Glasstone zien wij ook een toename in waterschade aan natuurstenen vloeren.

Hoe ontstaat waterschade?

Water vindt via de voegen of zijkant van de vloer een weg naar beneden. Vervolgens komt het water in de cementdekvloer onder het natuursteen terecht en trekt het vocht in de tegels. Vanwege de zelfregulerende werking van natuursteen stijgt het water door de tegels naar het oppervlak. Met als gevolg dat de vloer dof uitslaat. Het water verdampt en de meegenomen vaste delen blijven achter op het oppervlak. Dit zijn de schadeplekken die zichtbaar worden op het natuursteen. Let wel, dit gebeurt alleen bij grote hoeveelheden water of langdurige wateroverlast.

Marmeren vloer met waterschade

Aan de hand van een voorbeeld laten wij u graag zien hoe onze specialisten een natuurstenen vloer met waterschade herstellen. Door hevige neerslag kon de riolering van het huis de hoeveelheid water niet aan. Met als gevolg dat de afvoeren overstroomden en de gehele vloer van de woning blank kwam te staan. Glasstone is vervolgens ingeschakeld om de marmeren vloer te herstellen.

Doffe plekken op de marmeren vloer door waterschade
Marmeren vloer met doffe plekken door waterschade

Voordat we konden beginnen met het herstellen van de waterschade was het belangrijk dat het marmer compleet opgedroogd was. Zodat ons herstel blijvend zou zijn. Natuursteen heeft de eigenschap dat het een zelfregulerende werking heeft. Dit verklaart ook waarom natuursteen meestal op natuurlijke wijze opdroogt. Bij dit project is er echter een specialistisch droogbedrijf ingeschakeld om de vloer sneller te laten drogen.

Toen de vloer droog was konden we aan de slag met de herstelwerkzaamheden. Onze specialisten hebben het marmer geschuurd, gepolijst en geïmpregneerd. Allereerst zijn we gaan schuren, hiermee hebben we alle beschadigingen uit de vloer verwijderd. Daarna hebben wij de vloer gepolijst waardoor deze er weer als nieuws uitzag. Niets deed meer herinneren aan de eerdere waterschade. Tot slot is het marmer geïmpregneerd – een behandeling waarna natuursteen is beschermd tegen vet, vuil en vocht.

Renovatie van de natuurstenen vloer na waterschade
Onderhoud aan de marmeren vloer na herstel doffe plekken

Heeft u ook waterschade?

Heeft u ook waterschade aan uw (natuur)steen en wilt u weten wat de mogelijkheden voor u zijn? Neem dan contact met ons op en onze specialisten nemen graag de mogelijkheden met u door. Daarnaast kunt u ook direct een compleet vrijblijvende offerte aanvragen.